Üdvözöljük!

Táplálkozás

 

  • Milyen tápok vannak?

  • Mire kell odafigyelnünk? Mi a jobb és kevésbé jó minőség?

  • Mit tegyünk tápváltásnál? Hányszor etessünk naponta?

 

A táplálkozással kapcsolatban könyveket lehetne írni, itt most csak néhány fontosabb elvet szeretnénk megosztani. Külön kell szólni a kutyák és a macskák táplálkozásáról. Mindig felmerül a kérdés, hogy mivel etessük a kedvencünket.

kutya, macska táplálása

Milyen tápok vannak?

Léteznek gyári eleségek száraz és nedves formában és lehet otthon is főzni az állatnak. Általában a kedvenceink legszívesebben a nyers húst és belsőségeket fogyasztanák. Ez sajnos, az ő szempontjukból nem jó választás, mivel egy élőlénynek megvan a különböző eleség összetevők (fehérje, szénhidrát, rost, zsír, vitaminok, ásványi anyagok) iránti szükséglete. Ezt a fajtára jellemző szükségletet nem tudjuk egyoldalú táplálással kielégíteni. Ezért nagy segítség az előre elkészített úgynevezett gyári eleség. Ez létezik száraz és nedves formában is. Véleményünk szerint a száraz eleség megfelelőbb az állat szükséglete szempontjából, mivel a konzerv vagy tasakos eledelek jelentős része víz és a minőségük is gyengébb. Természetesen megvan a helye a táplálásban a jó minőségű nedves eleségnek is (betegségnél, öregkorban, stb.). A gyári tápoknál sem mindegy, hogy milyen minőséget adunk a kedvencünknek. Természetesen nagyban befolyásolja a tápválasztást az állattartó havi költségvetése, de bármilyen tápot nem javasolt/szabad etetni az állattal. Sajnos, már a tévében, interneten hirdetett tápok sem képviselik a magasabb minőséget. A diszkont- és multinacionális áruházláncok saját márkás termékeit egyáltalán nem javasoljuk a rossz minőség miatt. A táplálék otthoni elkészítése is szóba jöhet, csak a megfelelő összetevők arányára fokozottan oda kell figyelni.

Kutyánál a táplálék fehérje aránya 20-30%, míg macskánál ez 50% körüli.

Mire figyeljünk tápváltásnál?

Fontos hangsúlyozni, hogy a tápot váltani nem szabad az egyik napról a másikra. Mindenképpen kell 3-4 nap átmenet, amíg az állatot hozzászoktatjuk az új eleséghez. Ez azt jelenti, hogy az új tápot az első napon csak nagyon kis mennyiségben adagoljuk a régi táphoz, majd 3-4 nap alatt fokozatosan növeljük az új táp mennyiségét.

Hányszor etessünk naponta?

Már kölyökkorban hozzá kell szoktatni az állatot a rendszerességhez, mert így általában elkerülhető a válogatás. Kölyökkutyát elegendő naponta háromszor kínálni eleséggel. Az etetési idő ne legyen több 10-15 percnél, ami után a megmaradt eleséget elvesszük az állattól. Nem szabad elől hagyni az ételt, hogy az állat bármikor hozzáférhessen, mert akkor „rossz evő” lesz. Következetesen meg kell próbálnunk tartani az etetési időket. Fél éves korig naponta háromszor, fél éves és egy éves kor között naponta kétszer, egy éves kor fölött naponta egyszer etessük a kutyákat.

A macskák elméletileg annyit esznek amennyire szükségük van, de sajnos már ez sem teljesen igaz. Ha nem kezd el hízni a macskánk, akkor nyugodtan kint lehet folyamatosan az étele a táljában, viszont ha azt észleljük, hogy nagyon elkezdett gyarapodni, akkor elegendő a napi kétszeri etetés.

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!