Üdvözöljük!

V É D Ő O L T Á S O K

 

 

 • Miért van szükség a védőoltásokra?

 • Mennyire hatékonyak az oltások?

 • Milyen oltásokat kapjon a kutyám, macskám, nyulam?

 • Mikor és milyen időközönként kellenek az oltások?

 

Miért van szükség védőoltásra?

Vannak olyan fertőző betegségek, amelyek vagy nem gyógyíthatóak, vagy tartós életminőség romlást okoznak. Annak érdekében, hogy az állat hosszú és egészséges életet élhessen, szükséges a leggyakoribb, kutyákat és macskákat veszélyeztető betegségek ellen védőoltást beadatni. Az újszülött kölykök életük első pár hetében az anyatej által biztosított ellenanyagoknak köszönhetően a legtöbb betegséggel szemben védettek. Ha ez az időszak elmúlik (6-12 hetes kórtól), az állat tulajdonosának a felelőssége az, hogy ezt a védelmet biztosítsa.

Mennyire hatékonyak az oltások?

A biológiában – az egyedek sokszínűsége miatt – sajnos nincsen 100%-os hatékonyság. Egy oltás hatékonyságát nagymértékben befolyásolja az adott állat immunológiai állapota. Ezért szabad csak egészséges állatot oltani. Az állat immunológiai állapotát megfelelő, jó minőségű táplálékkal és higiénikus körülmények biztosításával tudjuk növelni.

Milyen oltásokat kapjon a kutyám?

Rutinszerűen azok ellen a betegségek ellen kell védelmet biztosítani, amelyek a legelterjedtebbek, nagy fertőzőképességgel rendelkeznek és súlyos megbetegedést okozhatnak. Ezek közé tartozik a szopornyica, kutyák parvovirus okozta bélgyulladása, fertőző májgyulladás, leptospirosis és a veszettség. Ezeken kívül olthatjuk még a kutyát Lyme-kór ellen, Microsporum canis gomba által okozott betegség ellen, Kennel köhögés ellen, Babesiosis ellen.

Mikor és milyen időközönként kellenek az oltások?

Az oltásokat 6-8 hetes korban érdemes elkezdeni. Egy kölyökkutyának összesen 5 db védőoltásra van szüksége, amelyeket kéthetenként kell, hogy megkapjon. Az általunk javasolt oltási sor a következő:

 • 6 hetesen parvovirus okozta bélgyulladása ellen
 • 8 hetesen parvovirus okozta bélgyulladása elleni oltás ismétlése
 • 10 hetesen kombinált oltás (szopornyica, májgyulladás, parvo, leptospirosis ellen)
 • 12 hetesen kombinált oltás ismétlése
 • 14 hetesen veszettség ellen
 • 9-10 hónapos kor között a veszettség elleni oltás ismétlése

Ezután a veszettség elleni védőoltást évente kötelező, a kombinált oltást évente ajánlott adni.

Ajánlott oltások még:

 • Lyme kór ellen: abban az esetben tanácsos beoltani az állatot, ha gyakran van erdőben vagy vízparthoz közel, mivel ezt a betegséget a kullancsok terjesztik. Az oltást két hét különbséggel kétszer kell adni, utána évente egyszer kell ismételni.
 • Kennel köhögés ellen: azoknak a kutyáknak ajánlott, akik rendszeresen találkoznak más kutyákkal.
 • Microsporum canis gomba által okozott betegség ellen: a vakcina megelőzésre és gyógykezelésre is alkalmas. Az oltást két hét különbséggel kétszer kell adni, utána évente egyszer kell ismételni.
 • Babesia elleni oltás: mivel ez nem egy klasszikus védőoltás, ezért csak előzetes megbeszélés után ajánljuk.

Milyen oltásokat kapjon a macskám?

A „kombinált” oltás tartalmazza a legelterjedtebb, nagy fertőzőképességgel rendelkező és súlyos megbetegedést okozó vírusok elleni védelmet. Ez a következő betegségek ellen véd:

 • panleucopenia: parvovírus által okozott betegség
 • macska herpesvírus-1 (FHV-1): felső légúti megbetegedést okoz, a „macskanátha” egyik felelőse
 • macska calicivírus (FCV): felső légúti megbetegedést okoz, a „macskanátha” másik kórokozója.

Ezen kívül olthatjuk még a macskát veszettség ellen, leucosis ellen, Microsporum canis gomba által okozott betegség ellen, fertőző hashártyagyulladás (FIP) ellen és chlamydiosis ellen.

Mikor és milyen időközönként ajánlottak az oltások?

Az oltásokat 8 hetes korban érdemes elkezdeni. Egy kölyökmacskának 2 db védőoltás mindenképpen ajánlott, amelyeket kéthetenként kell, hogy megkapjon. A többi oltás az állat tartási helyétől függ. Ha egy macska lakásban él, akkor nem szükséges veszettség ellen beoltani, viszont ajánlott a Microsporum canis gomba által okozott betegség ellen immunizálni. Az általunk javasolt oltási sor a következő:

 • 8 hetesen kombinált oltás, amely tartalmazhatja a leucosis elleni védettséget is
 • 10 hetesen kombinált (+leucosis) ismétlés
 • 12 hetesen – kijáró macskáknak – veszettség oltás

Ezután kombinált és a veszettség oltást is évente ajánlott adni.

Ajánlott oltások még:

 • Microsporum canis gomba által okozott betegség ellen: a vakcina megelőzésre és gyógykezelésre is alkalmas. Az oltást két hét különbséggel kétszer kell adni, utána évente egyszer kell ismételni. Ajánlott minden lakásban tartott macska számára. Az emberi bőrgombásodások hátterében jelentős számban a macskák szerepelnek, mint fertőző góc.
 • Leucosis ellen: önmagában is és kombinált oltással együtt is beadható. A leucosis nem gyógyítható. Kijáró macskáknak és tenyészállatoknak feltétlen javasolt az oltás. Az oltást két hét különbséggel kétszer kell adni, utána évente egyszer kell ismételni.
 • Fertőző hashártyagyulladás (FIP) ellen: a betegség nem gyógyítható és nagy fertőzőképességgel rendelkezik. Tenyészállatoknak felétlenül ajánlott, ha nem szűrt állományból származnak. Ezt a vakcinát az orrba kell csepegtetni, két hét különbséggel kétszer kell adni, utána évente egyszer kell ismételni.

Milyen oltást kapjon a nyulam?

Nyulaknál a leggyakoribb betegség a myxomatosis. Ezt a betegséget a szúnyogok terjesztik, tehát egyik nyúl a másiktól közvetlenül nem tudja elkapni csak szúnyog közvetítésével. Az esetek 50-60%-ban a betegség halálos kimenetelű, ezért érdemes ellene vakcinázni. A másik gyakoribb betegségük a nyulak vérzéses betegsége. Ez egy halálos betegség, de egyedi tartásnál nincsen akkora jelentősége. Kombinált vakcinák léteznek, amelyek mindkét betegség ellen védettséget nyújtanak. Az egyik fajta vakcinát (Nobi-vac Myxo-RHD) évente egyszer, a másikat (Pestorin mormyx) először két hét különbséggel kétszer, majd évente egyszer kell adni.

 

Látogasson el rendelőnkbe! ITT talál minket.

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!