Üdvözöljük!

M Ű T É T E K

 

  • Mi a teendőnk operáció előtt és után?

Rendelőnkben széleskörű lágyszervi operációk elvégzésére van lehetőség, mint például ivartalanítás, daganatok eltávolítása, idegentest eltávolítása és még sok más. Műtétekre előzetes vizsgálatokat és / vagy egyeztetést követően kerül sor.

Tekintsük át, hogy mire kell ügyelnie a gazdinak műtét előtt és után!

Teendők operáció előtt:

Kandúr cicák ivartalanításán kívül minden más esetben műtéti előjegyzést követően kerül sor a megbeszélt beavatkozásra. Sikeres időpont egyeztetést követően a beavatkozás előtt szükséges kedvencünk koplaltatása annak érdekében, hogy kiürült gyomorral érkezzen a rendelőbe. Ennek oka az, hogy az altatószerek mellékhatásaként hányás jelentkezhet, ami a gyomortartalom félrenyelését eredményezhetné, mely aspirációs tüdőgyulladást okozhat. Az eredményes koplalás nagyjából 20 óra eleség, 8 óra folyadékmegvonást takar, ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy délutáni operáció esetén a műtétet megelőző nap estéjén még ehet, ihat az állat, a műtét napján reggel 9-10órakor még vehet fel folyadékot, utána pedig mindent el kell előle venni. Szabadba kijáró állat esetén a koplalás idejére erősen javasolt az állat kontrollálható helyre való elzárása, illetve, ha több állat van együtt tartva, akkor inkább érdemes mindegyiket koplaltatni a biztonság kedvéért.

Teendők operáció után:

A legfontosabb, hogy ébredésig kedvencét optimális hőmérsékletű helyre- ne túl melegbe és ne túl hidegbe helyezze, ugyanis az altatószerek befolyásolják a szervezet hőszabályzó mechanizmusait. Ébredés közben félig kábult állapotban szívesen útnak indulnak, ezért célszerű a földön elhelyezni, ahonnan nem tud leesni. Javasolt kedvencünk alá nedvszívó réteget helyezni, hiszen öntudatlan állapotban lehet spontán széklet- és vizeletürítés. Enni és inni a félrenyelés veszélye miatt csak akkor kaphat, ha teljesen magához tért, fel tud kelni és az edényéhez tud sétálni önállóan. Az altatószerek mellékhatásaként egyes esetekben hányás előfordulhat a műtétet követő körülbelül 24 órában. Annak érdekében, hogy megelőzzük a hányadék félrenyelését, érdemes az öklendező állat fejét kissé megemelni úgy, hogy szájnyílása a talaj felé nézzen, hányás után pedig óvatosan kitörölhetjük, figyelemben tartva azt, hogy amikor az állat még kábult, esetleg nem ismeri fel a tulajdonost, ilyenkor nagyobb a kockázata annak, hogy megharap miközben a szájába nyúlunk. Hasi műtéteket követően előfordulhat, hogy kedvencünk bágyadt, nem szívesen eszik. Ez a fájdalomnak és a megrázkódtatásnak tulajdonítható. Ezért fontos, hogy műtét után néhány napig kapja az állat az állatorvos által előírt fájdalomcsillapítót. Ez nemcsak a közérzetüket javítja, hanem bizonyítottan elősegíti a seb gyógyulását. Amennyiben gallért is kapott az állat, azt mindenképpen viselje a varratszedés idejéig, ugyanis nélküle pillanatokon belül képesek kiszakítani a varratokat, mely életveszélyes állapotot idézhet elő. Csak akkor engedhető meg a gallér levétele, ha teljes figyelmünket az állatnak tudjuk arra az időre szentelni.

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!