Üdvözöljük!

FOGKŐELTÁVOLÍTÁS

 

  • Milyen problémát okozhat a fogkő?

  • Hogy vehetjük észre?

  • Mi a teendőnk?

 

Milyen problémát okoz a fogkő?

A fogkő a fogak felszínén elhelyezkedő sárgás-barnás bevonat. Lehet az íny fölött és az íny alatt is. Egészségügyi problémát az íny alatti fogkő okoz. A fogkő a foggyökér felé terjedve először sorvasztja az ínyt, majd a fogágyat is. Ennek következtében a fog kapcsolata a fogággyal meggyöngül és kihullik. Az íny sorvadása következtében, meggyengül az íny ellenálló képessége és begyullad. A fogkő rengeteg baktériumot tartalmaz, ami tovább rontja az ínygyulladást. Súlyosabb esetben az érpályába is betörhetnek baktériumok és vérmérgezést is okozhatnak.

Hogyan lehet észrevenni a fogkövességet?

Leggyakoribb tünete a bűzös, kellemetlen szájszag. Súlyosabb esetben az állat nem szívesen eszik. Felveszi a táplálékot, de gyorsan abbahagyja az evést. Az állat száját kinyitva, a fog sárgás-barnás elszíneződése már utal a fogkövességre.

Mi a teendő a fogkővel?

A fogkövet minden esetben el kell távolítani a fogról, a későbbi problémák megelőzése miatt. Ha az íny még nem érintett, akkor általában elegendő a fog mechanikus tisztítása (fogkefével) és fogtisztító eleség-kiegészítők adása. Ha az íny érintett, akkor altatásban kell eltávolítani a fogkövet mechanikus és ultrahangos fogkő eltávolítóval. Súlyosabb esetekben antibiotikumos kezelés is szükséges.

 

Rendelőnkben minden évben tartunk fogápolási hónapot. 

További információkért kattintson IDE.

 

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!