Üdvözöljük!

Felnőtt és időskor

kutyák idős korban

  • Mi számít idős kornak?

  • Milyen szűrővizsgálatokat érdemes elvégeztetni?

  • Milyen táplálékot adhatunk idős kedvencünknek?

 

Sajnos a kedvenceink sokkal rövidebb ideig élnek, mint mi. Nagytestű kutyáknál már 7 éves kortól, kistestűnél és macskáknál 10-11 éves kortól beszélhetünk idős korról.

Mit vizsgál állatorvosunk?

Ahhoz, hogy kedvenceink minél tovább velünk lehessenek, szükségesek a védőoltásokon és külső-belső élősködők elleni kezelésen kívül a különböző szűrővizsgálatok is. Ebbe beletartoznak a laborvizsgálatok (rutin vérvizsgálat, vércukor mérés, pajzsmirigy működés vizsgálata), a szív hallgatózásos, szükség esetén ultrahangos vizsgálata, mellkas röntgenvizsgálata és a hasüreg ultrahangos vizsgálata. Kan kutyáknál érdemes évente ellenőrizni a prosztata állapotát. Fontos még az állatok szájhigiéniájának rendszeres vizsgálata is.

Megfelelő eleség

Idős korban – a kölyökkorhoz hasonlóan- fontos az eleség minősége, mivel ilyenkor már az emésztőenzimek mennyisége csökken, a bél perisztaltikája lassul. Ideálisak a nagy rosttartalmú, könnyen emészthető fehérjéket tartalmazó eleségek.

Izületi problémák

Idős állatokban, hasonlóan az idős embereknél, az ízületek elhasználódásával járó kórképek (porckorong-sérv, arthrózis) is gyakrabban fordulnak elő, melyek az állat megváltozott viselkedését eredményezhetik. Megelőzésük érdekében javasolt porcerősítő táplálék-kiegészítők etetése a jó minőségű eleség mellé, előrehaladott fázisban gyógyszeres kezelés is szükséges lehet.

 

Az elvégzendő szűrővizsgálatokhoz keresse fel állatorvosi rendelőnket ITT.

 

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!