Üdvözöljük!

Miért fontos a féreghajtás kutyák esetében?

férgesség tünetei

 

  • Miért fontos a féreghajtás kutyák esetében?
  • Mit tehetünk? Mi a féregtelenítés menete?
  • Milyen készítményeket alkalmazhatunk?

 

 

Egy 2002-ben született kormányrendelet szerint, minden kutyának féreghajtót kell kapnia az éves veszettségi oltás alkalmával, amit az állatorvosnak dokumentálnia kell.

Azonban, mivel a féreghajtó készítmények az adott pillanatban az állatban lévő kifejlett férgekre hatnak, ezért negyedévente érdemes megelőző jelleggel alkalmazni valamilyen féreghajtó készítményt. Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy abban az esetben, ha a féreghajtó beadása után 3-4 napon belül az állat székletében vagy hányadékában férgek jelennek meg, javasolt a féreghajtás megismétlése az eredeti alkalmazás után két héttel.

Férges kutya széklete: Sajnos, ha nem lát férget kutyája ürülékében, az nem jelenti azt, hogy az állat nem fertőzött. Kifejlett féreg csak a nagyon komoly fertőzésnél ürül az állatból. Ha a székletet vizsgáljuk, akkor féregpetéket keresünk.

A férgek általi magas fertőzöttségi aránya abból fakad, hogy az egyes féregfajtáknak más-más a fejlődésmenete. Egyes fajok már az anyatejjel bejutnak a kölykökbe. Más férgeknek a köztigazdája lehet a bolha vagy a szúnyog.

Férgesség tünetei: A férgesség kellemetlen tünetei elsősorban a kölyköknél vehető észre (pl. lesoványodás, remegés, feszes has). Felnőtt állatnál ezek a tünetek nem jellemzők, fogyásnál minden esetben gondolni kell a féreg fertőzöttségre. Jellegzetes tünet lehet, hogy az állat fenekén csúszik előre vagyis szánkázik rendszeresen. Bár ez lehet annak is a jele, hogy az állat bűzmirigye tele van, azért nem árt odafigyelni.

Nagyon fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy ez egy olyan fertőzés, amit az ember is elkaphat az állattól és ebben a kérdésben a gyermekek a legveszélyeztetettebbek! A kisgyerek a kedvencét simogatja, dédelgeti, majd hirtelen szájába veszi a kezét és már be is jutottak az észrevétlen peték a szájába. A higiéniára nem csak azoknak kell figyelni, akiknek kisállatuk van. Ha játszótérre vagy olyan közegbe megyünk, ahol megfordulhatnak állatok, nem tudhatjuk, hogy a homokozóban vagy egy játéknál hol vannak jelen ezek a kórokozók.

Ezért fontos a felelősség felmérése, a megelőzés!

Mit tehetünk?

  • A kisállatot ne etessük nyers hússal, zsigerekkel.
  • Lent említett rendszerességgel adjunk neki féreghajtót.
  • Rendszeresen védekezzünk a külső élősködők ellen (bolha, szúnyog), bolhátlanítsuk kedvencünket!
  • Tanítsuk meg gyermekünket, hogy állatsimogatás vagy játszóterezés után mindig mosson alaposan kezet és lehetőleg ne vegye a szájába a koszos kezét!
  • Mi is mindig mossunk kezet!

 

Mi a féregtelenítés menete? A féreghajtás gyakorisága

 

Kiskutya féregtelenítése:  Kölyköket már 2 hetes korban kezdjünk féregteleníteni. (Ha ezt a tenyésztő nem tudja, érdemes felhívni rá a figyelmét.) Ezt a féreghajtást 8 hetes korig ismételjük 2 hetente.

Felnőtt állatok esetében az éves kötelező féreghajtáson kívül egy gondos gazdának érdemes 3 havonta féreghajtani az állatot. Javasoljuk, hogy kisgyermekes családokban erre fektessenek különösen nagy hangsúlyt.

 

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen készítményeket alkalmazzunk?

 

Az állatorvosnál kapható féreghajtók kombinált készítmények, amik szinte minden gyomor- és bélférget, féregfajt elpusztítanak, amik veszélyeztethetik a kutyákat. Ilyenek például a Cestal plus, a Drontal plus, stb.

Ezek a készítmények nálunk is kaphatók, rendelési időben >>> Elérhetőségünk

Figyelem!

A fenti adagolási javaslat nem él a szívférgességgel kapcsolatosan. A szívférgesség sajnos, Magyarországon is megjelent. Nagyon komoly odafigyelést igényel. Ezért erről egy következő cikkünkben fogunk írni.

Reméljük, cikkeinkkel tudunk segíteni Önnek a felelős állattartás megvalósításában, hogy egy boldog kisállat igazán gondos gazdájává válhasson.

Szeretettel várjuk rendelőnkben a kisállatokat >>> dr. Bubó Állatorvosi Rendelő

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!