Üdvözöljük!

Babesiosis – „Kullancsbetegség”

megelőzni a kullancsot

 

 

  • Mi a Babesia?

  • Miért veszélyes?

  • Milyen tünetei vannak?

 

Babesiaról röviden

Mi az a „kullancsbetegség?”A kullancsok által terjesztett betegségek közül kutyákban a leggyakoribb megbetegedést a Babesia canis nevű egysejtű élősködő (protozoa) okozza. A kórokozó a kullancsok nyálmirigyeiben tartózkodik, és a vérszívás során kerül a gazdaállat vérkeringésébe. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a kullancs fejének befúródása után legalább 24 órára van szükség ahhoz, hogy az állat megfertőződjön. A vérkeringésbe került Babesiák a vörösvérsejtek membránján belül (intracellularisan) tartózkodnak, ott szaporodnak, majd a vörösvérsejt elhalását okozzák. Az elszaporodott kórokozó következtében sok vörösvérsejt megy tönkre, melyek a vese apró kanyarulatos csatornáit eltömve gyulladást alakítanak ki. Megfelelő kezelés nélkül az állat veséje visszafordíthatatlanul károsodik, ami az állat elhullását is okozhatja, ezért létfontosságú, hogy a tünetek észlelésekor azonnal állatorvosi segítséget keressen az állattartó.

Tünetei

A tünetek a következők; az állat bágyadttá válik, nem hagyja el fekhelyét, kedélye rossz, nem eszik, nem iszik, hőmérséklete megemelkedett (39C-ig normális, felette beszélünk lázról), előrehaladott esetekben a vizelet kávébarna színű a vörösvérsejtek bomlástermékeitől. Szerencsére az esetek túlnyomó többségében elég kifejezettek a tünetek, ebből kifolyólag a tulajdonosok nagy része időben viszi szakemberhez az állatot.

Diagnózis

A biztos diagnózis felállításának és a vesék állapota felmérésének fontos eszköze az állat vérének elemzése. Megfelelően festett vérkenetben a kórokozók jól láthatóak a vörösvérsejteken belül. A betegséget, ha időben kezelik, és a vese élettani paraméterei megfelelőek, nagy valószínűséggel maradandó károsodás nélkül átvészelik az állatok. Kezelés alatt a folyamatos folyadékbevitel ellenőrzése létfontosságú a vesekárosodás megelőzése érdekében. A betegség megelőzésének egyetlen megbízható módja a kullancsok elleni folyamatos védekezés.

 

Amennyiben kullancsot talál kedvencében, mindenképpen tartsa megfigyelés alatt. Amint a fenti tüneteket észleli, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Állatorvosi rendelőnk Szigetszentmiklóson ITT található.

A kullancs elleni védekezési lehetőségekről ITT olvashat még.

A megelőzés fontos!

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!