Üdvözöljük!

Kullancsok

 

védekezés kullancs ellen

  • Mit érdemes tudnunk a kullancsokról?

  • Milyen betegségeket terjesztenek kutyákban?

  • Hogyan védekezhetünk ellenük?

 

A kullancsok kisméretű (3mm-1.5 cm) vérszívó ízeltlábú élősködők. Erdős területeken, parkokban, újabban városokon belül, zöld területeken is megtalálhatóak tavasztól az első fagyok beálltáig. Vérszívásuk során betegségeket közvetíthetnek, ezért kedvenceinkre veszélyt jelentenek.

Kutyákban két betegséget terjesztenek, a Babesiosis-t és a Lyme-kórt.

A Lyme-kór –amely ritkábban fordul elő- ellen lehet védekezni védőoltással, ezzel szemben a Babesiosis nagyon gyakori kullancs terjesztette bántalom.

A védekezés lehetőségei

A kullancsok elleni védekezésnek jelenleg 3-féle módja van.

  • Spot-on: Régóta forgalomban vannak ún. spot-on készítmények, melyeket folyadék formájában kell az állat kültakarójára csöpögtetni. Ezek általában egy hónapra nyújtanak védelmet, hátrányuk, hogy fürdéssel/fürdetéssel csökkenhet a hatékonyságuk, előnyük viszont, hogy az állat nem tudja elhagyni, mint pl. egy nyakörvet.

megelőzni a kullancsot

  • Nyakörv: Nyakörvből sokféle van a piacon, nagy részük nem nyújt kellő védelmet, ezért érdemes jó minőségűre beruházni. A Bayer által gyártott Foresto és Kiltix nyakörvek 7-8 hónapig nyújtanak védelmet, érdemes ezeket keresni. A nyakörvek akkor nyújtanak megfelelő védelmet, ha folyamatosan az állat nyakában vannak.

 

  • Rágótabletta: Legújabb fejlesztésként került piacra az a hatóanyagcsoport, mely rágótabletta formájában bevehető és készítménytől függően 35 napig (Symparica) vagy 3 hónapig (Bravecto) nyújt védelmet kullancs, valamint bolha ellen. Ez a gyakorlatban egy darab tabletta 35 naponta vagy 3 havonta, előnye, hogy ízesített tabletta, az állatok szívesen elfogyasztják, illetve a kiváló kullancs elleni hatékonyság.

Állatorvosi rendelőnkben a fenti készítmények elérhetők.

Kattintson IDE a nyitvatartási információkért!

A megelőzés fontos! Várjuk szeretettel!

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!