Üdvözöljük!

C H I P E L É S

 

 

 

  • Mit jelent az állatok chippel történő ellátása
  • Mi a tapasztalatunk a chippel?
  • Mi történik, ha nem tartjuk be a jogszabályt?

 

Mit jelent a chipelés?

Magyarországon 2013. január elsejétől minden négy hónapot betöltött kutyának kötelező a microchip. A microchippet úgy kell elképzelni, mintha egy „rizsszem” lenne beültetve a bőr alá, amely egy 15 jegyű számot kódol. Ez a 15 jegyű szám az állat egyedi azonosítója. A központi nyilvántartó rendszerben (Petvetdata) ehhez a számhoz vannak hozzárendelve a tulajdonos és az állat adatai. A microchip száma alapján a nyilvántartó rendszerben bárki rákereshet az állat adataira. A tulajdonos adatait a rendszer zártan kezeli és csak a regisztrált felhasználók (például állatorvosok, erre meghatalmazott személyek) férhetnek hozzá.

A chipeléssel kapcsolatos tapasztalataink

Sokan vitatkoznak ezzel a megjelöléssel, nem értenek egyet az állatok chipezésével. Azonban nekünk a másik oldalról eddig nagyon jó tapasztalataink vannak. Mivel rengeteg a felelőtlen állattartó, sokan hagyják a kiskutyákat elkóborolni. Ilyenkor felhívhatjuk a figyelmüket a felelős állattartásra.

Sokszor fordul elő az is, hogy az állat úgy kóborol el, hogy a tulajdonos nem veszi észre. Régen sajnos, sokkal nehezebben tudtunk segíteni a klienseinknek kedvencük megtalálásában. Mióta kötelező a microchipes jelölés, sokkal több állat talál vissza gazdájához. Hozzánk hetente 2-6 talált kutyát hoznak be a rendelőbe, amely a chip alapján azonnal hazatalál. És ilyenkor nagy az öröm a háznál. Ezért fontos, ha változik a telefonszámunk, akkor azt az állatorvosnál jeleznünk kell, hogy át tudja írni a regisztrációs rendszerben.

 
microchip kisállatoknak

 

Fontos szabály még, hogy 2010.07.01-től kutyát értékesíteni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel ( bőr alá ültetett microchip) történő megjelölés után lehet. (41/2010. (II.26.) Korm. rendelet). Ennek az a lényege, ha kölyökkutyát vásárolunk, akkor neki már rendelkeznie kellene microchippel.

Mi történik, ha nem tartjuk be a jogszabályt?

Amennyiben egy kutya nem rendelkezik mikrochippel, a tulajdonos sajnos két ponton is szabálysértést követ el: a transzponderrel való megjelölés elmulasztása 45-135.000 Ft-os, a veszettség elleni oltás elmulasztása 75-225.000 Ft-os állatvédelmi bírsággal sújtható. Amennyiben az állat jogi személy és más gazdálkodó szervezet tulajdonában áll, ezen bírságok mértéke 675.000 illetve 1.125.000 Ft-ig terjedhet az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm. Rendelet alapján.
A jogszabály szerint az ellenőrzést az illetékes jegyző, illetve a kerületi állategészségügyi hivatal végzi, azonban az állatorvosok számára jelentési kötelezettséget ír elő, mulasztás észlelésének esetére.

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!