Üdvözöljük!

Külső-, belső élősködők

 

 

  • Mik a külső élősködők és milyen készítményeket alkalmazhatunk ellenük?

  • Miért kell rendszeresen féregteleníteni kutyánkat, macskánkat?

 

  • Külső élősködők

Külső parazitáknak hívjuk a kutyák, macskák (és más élőlények) szőrzetén, bőrén, bőr felső rétegében élősködő rovarokat és atkákat. Ezek közé tartoznak a bolhák, tetvek, kullancsok, szúnyogok, legyek, szőrtüszőatkák, fülatkák, rühatkák. Ezek az élősködők önmagukban is betegséget okoznak, de más betegségek terjesztésében is részt vesznek, ezért kiemelt jelentősége van az ellenük való védekezésnek. Szerencsére manapság már sokféle termék közül választhatunk.

Léteznek azonnal és rövid ideig ható (bolhapor, fürdetők) készítmények, amelyeknek a használatát már nem tanácsoljuk, mivel a megfelelő védettséghez 2-3 naponta szükséges az állatot kezelni.
Vannak az úgynevezett nyakra csöpögtethető („spot on” ) folyadékok, amelyeknek már hosszabb hatásuk (általában egy hónap) és jobb eredményességük van.
Az utóbbi években jelentek meg nálunk is, a leghatékonyabb védelmet biztosító tabletták (elsősorban kullancs, bolha és szőrtüszőatka ellen). Ezek között már van három hónapos hatásidejű szer is.
És végül léteznek a nyakörvek, melyeknek a leghosszabb a hatásideje.

Mindegyik készítménynek van előnye és hátránya. Ha ajánlani kell, akkor először a tablettát, utána a nyakörvet és végül a spot on-t javasoljuk.

  • A belső élősködőkről

Miért kell rendszeresen féregteleníteni kutyánkat, macskánkat?

Szabadba kijáró cicánk, sétáltatott kutyánk folyamatosan ki van téve a környezetben található paraziták különféle fejlődési stádiumaival való találkozásnak. A veszettség elleni védőoltással évente egyszer kötelező a féreghajtás is, azonban az egyszeri alkalommal adott féreghajtó arra jó, hogy az állatban éppen a beadáskor lévő kifejlett férgeket kiirtsa. Ha a féreghajtó beadása utáni 3 napban férgek ürülését tapasztaljuk a széklettel, akkor javasolt a féreghajtást két hét múlva megismételni. Ha a széklet nem megfigyelhető, akkor is javasolt az ismételt féreghajtás. Érdemes észben tartani, hogy a féreghajtó készítmények többsége nem védi az állatot a visszafertőződéstől, ezért a gyakorlatban célszerű legalább negyedévente féreghajtót adni kedvencünknek. A férgességnek ezen felül fontos közegészségügyi vonatkozása is van, ugyanis a fajok nagyobb része az emberre is veszélyes lehet, bennünk is képesek megeredni, és élősködni, sőt némely galandféreg fajoknak az ember a közti gazdája, ami halált okozó elváltozások kifejlődésével is járhat.

Ezért nagyon fontos, hogy a negyedéves féreghajtást végezzük el.

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!