Üdvözöljük!

Mire figyeljünk karácsonyi ünnepek alatt?

Mire figyeljünk karácsonykor?

 

Mire érdemes figyelnünk az ünnepek alatt, hogy ne kelljen meglátogatnunk az állatorvosi ügyeletet.

Az állatorvos tanácsai karácsonykor.

 

 

Az ünnepek mámorában nagyobb lehet a kísértés, hogy kedvencünknek olyan emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket adjunk, melyek számára nehezebben emészthetőek, esetleg egyenesen nem kívánatosak.

Próbáljunk ennek a kísértésnek ellenállni, és ne terheljük feleslegesen kedvencünk szervezetét. Azzal teszünk neki a legjobbat, ha nem kap egyszerre nagyobb mennyiségű maradékot, főleg nem csontokat. Lehetőség szerint édességgel, süteményekkel se kínáljuk négylábú kedvenceinket.

Mi jelenthet veszélyt kutyánkra, macskánkra karácsonykor?

Szőrös kedvenceinket biztonságban tudni az ünnepek alatt nem mindig könnyű feladat. Körbeveszik őket díszek, fények, ajándékok, növények (köztük a karácsonyfa is). Vegyünk át néhány egyszerű lépést annak érdekében, hogy kutyánk és macskánk együtt örülhessenek velünk az ünnepek alatt anélkül, hogy látogatást kelljen velük tegyünk az állatorvosi rendelőben.

Tippek a karácsonyfát illetően:

hogyan etessük kedvenceinket karácsonykor

1 Állítsuk a fát egy sarokba, ahol kevésbé van állataink szeme előtt. Ha ennek ellenére is rá akarna ugrani kedvence, akkor tegyen alufóliát, vagy kaviccsal töltött műanyag palackot a fa alsó ágaira, hogy ezek zaja figyelmeztessen a közelgő fakatasztrófára.

2. A színes ünnepi girlandok valóban hozzáadnak a fa csillogásához, de győződjön meg róla, hogy az állatok ne érhessék el. A girland elfogyasztása a belek elzáródásához vezethet, mely általában sebészi úton oldható meg.

3. A fa alsó ágaira ne helyezzen égősort. Nemcsak kedvence gabalyodhat bele, de tűzveszélyes is. Ezen felül, kutyája, vagy macskája akár áramütést is szenvedhet, ha beleharap a vezetékbe.

4. Az egyéb díszítőelemeket is úgy kell elhelyezni, hogy ne férhessenek hozzá. A fulladás-, és bélelzáródás-veszély mellett, a törött díszek szilánkjai megsebesíthetik a talppárnákat, szájüreget, vagy kedvence egyéb testrészét.

5. A valódi fát vásároló gazdiknak azt javasoljuk, hogy a fa környékét a lehullott tűleveleket takarítsák el, ugyanis annak ellenére, hogy nem tűnik veszélyesnek, az esetlegesen elfogyasztott tűlevelek kedvenceik beleit kiszúrhatják.

cicánk karácsonykor

Egyéb hasznos tanácsok:

1. Tudta-e, hogy a magyal, a fagyöngy és a mikulásvirág mérgező a kutyák és macskák számára? Ha ezek valamelyikét használja otthona díszítésére, akkor úgy helyezze el őket, hogy kedvence semmiképpen ne férjen hozzá.

2. Minden ehető dísze a fának – legyen az áfonya vagy pattogatott kukorica-füzér – egy időzített bomba. Túlságosan csábítóak, és csak idő kérdése mikor ráncigálja meg, ezzel együtt lerántva a feldíszített fát.

3. Az égő gyertyákat mindig magas, állatok számára nem elérhető helyre, polcra vagy párkányra helyezzék- egy csóváló farok máskülönben nagy bajt eredményezhet. Ha van kandalló, mindenképpen legyen előtte védőüveg, az égési sérülések megelőzése érdekében.

4. A véletlen áramütések megelőzése érdekében minden szabadon hagyott kültéri vezetéket, érdemes a ház oldalára, vagy falára rögzíteni ragasztószalaggal.

5. Az ajándékok csomagolása közben is célszerű kedvencét távol tartani. A csomagoló fólia, szalag, legyen akár műanyag, vagy textil, mind képes bélelzáródást okozni. Az olló megint csak veszélyforrás, ne legyen a talajon vagy alacsony asztalon.

 

Minden Kedves Páciensünknek és Gazdáiknak Boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!

A dr. Bubó Állatorvosi Rendelő munkatársai

Kapcsolat

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!