Üdvözöljük!

Ha nyár, akkor toklász veszély

 

toklász lábban

Mi a toklász? Hogyan veszélyezteti kutyánkat?

Milyen tüneteket figyelhetünk meg toklász befúródás esetén?

Hogyan kezeljük? Hogyan előzhetjük meg?

 

 

Az egérárpa kalászát nevezi a köznyelv toklásznak. Ez a növény május végén kezd érni és egészen nyár végéig veszélyezteti kedvenceinket. Ez a hegyes, szúrós termés a napon kiszáradva, kisebb darabokra töredezve meglehetősen könnyen beleakad kedvenceink lábába és átfúrva a bőrt, szinte mindig előrefelé halad a láb mozgásától.

A toklász leggyakrabban a fülbe és a lábujjak közé fúródik, ahol komoly gyulladást okozhat. De az alábbiakban a ritkább befúródási helyeit is felsoroljuk.

Mit figyelhetünk meg ilyenkor?

Ha fülbe kerül, kutyánk hirtelen erősen rázza a fülét, fejét oldalra tartja. A toklász képes a dobhártyát átfúrva középfülgyulladást okozni.

Ha kedvencünk kifejezetten egy lábvégét nyalja, az be van duzzadva, esetleg sűrű sárgás genny, pirosas vér, váladék is jelen van, talán a bemeneti nyílás is észrevehető, azonnal forduljanak állatorvosukhoz. Ha az ujjak közé kerül a toklász, annak hetekig tartó sipoly is lehet az eredménye.

A további helyekre kerülhet még ritkább esetekben ez a növény: szembe, bőr alá bárhol vagy a fogak és az íny közé.

Hogyan távolítja el az állatorvos a toklászt?

Szerencsés esetben, ha rövid ideje van bent a toklász, és felületesen helyeződik, akkor a bemeneti nyíláson keresztül elérzéstelenített üregben egy speciális eszközzel, az ún. idegentest-fogóval meg lehet találni, ebben az esetben az eltávolítás után gyors gyógyulás következik be. Ha régebb óta a bőr alatt van, vagy mélyre fúródott, esetleg nem egyértelmű a helyeződése, akkor igénybe szoktuk venni az úgynevezett dunsztolást, melynek lényege, a meleg helyi hatása, mely segít a szervezetnek lokalizálni a gyulladást, ezáltal könnyíti a toklász felkutatását. Extrém esetekben sebészi feltárásra is szükség lehet általános anesztézia mellett.

Mik a megelőzés lehetőségei?

Ha szeretnénk megelőzni, hogy toklász fúródjon kedvencünk lábába, érdemes a hosszabb szőrű fajták lábvégein, különös tekintettel az ujjak közére- rövidre nyírni/nyíratni a szőrt, valamint az ismerten toklásszal benőtt sétálóhelyeket célszerű elkerülni.
Séta végén érdemes átnézni kutyánk lábát az ujjak között valamint füle belső felét. Különösen érvényes ez a hosszú fülű fajtákra.

 

Ha észreveszi kutyáján, hogy toklász fúródhatott valamely testrészébe, azonnal forduljon állatorvoshoz, mert ezt csak szakember tudja eltávolítani.

Rendelőnk elérhetőségéhez kattintson ide >>> dr. Bubó Állatorvosi Rendelő 

 

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!