Üdvözöljük!

Mit tehetünk, ha kutyánk fél a vihartól, tűzijátéktól?

szilveszteri tűzijátéktól félős kutya

Hogyan viselkedjünk, ha kutyánk fél a vihartól és a tűzijátéktól?

Mit tehetünk, hogy megnyugtassuk?

Ha semmi nem működik, milyen szereket adhat az állatorvos? 

 

 

Aktuális téma a vihartól és tűzijátéktól való félelem.

Az elmúlt héten sok vihar volt és nemsokára itt van augusztus 20-a. De a szilveszteri durrogtatás is sok kutyában félelmet kelt.

Sokszor azt gondoljuk, hogy kutyánknak az a jó, ha ilyenkor babusgatjuk, szeretgetjük, ölünkbe vesszük. Sajnos, ez nem így van. Ha ezt tesszük, a kutya megtanulja, hogy ilyen helyzetekben ez a megfelelő viselkedésmód és innentől ha vihar vagy durrogtatás van, továbbra is izgatottá válik, félni fog, remeg, idegesen liheg és folyik a nyála. Előfordul, hogy a viharokra, tűzijátékra történő reakciója idővel felerősödik.

Ilyenkor már mi is szorongani kezdünk, mert tudjuk, hogy kutyánk hamarosan pánikba esik. Szélsőséges esetben epilepsziás rohamot is kaphat.

Ha kedvencünk érzékenyen reagál a hanghatásokra, nyugtalan lesz viharos időben, vagy szilveszterkor, augusztus 20-án a tűzijáték, esetleg a petárdák hangját tolerálja rosszul, több lehetőségünk van enyhíteni szorongását:

  • Viselkedjünk természetesen, mint máskor. Mi vagyunk a falkavezér, kutyánknak érdemes érzékelnie, hogy nem vagyunk veszélyben.
  • Ha van rá lehetőségünk, engedjük be az állatot a közelünkbe. Lakáson belül az állat közelében felhangosíthatjuk a TV-t vagy rádiót, egyes esetekben ez is segít.
  • Esetleg a vihar vagy tűzijáték idejére levihetjük a pincébe, oda meglehetősen kevés zaj tud beszűrődni.
  • Mivel ilyenkor nagyon sok kutya szabadul el, fontos mérlegelnünk, hogy a mikrochip mellé egy kis bilétát is helyezhetünk a nyakörvre a kutya nevével, a gazdi telefonszámával, címével!

Ha semmilyen módon nem tudjuk megnyugtatni kutyánkat, rendelkezésünkre állnak gyógyszeres nyugtatók is.

Ezeket állatorvosánál lehet beszerezni,Több fajta készítmény létezik, kezdve a enyhébb hatású gyógynövényes szerektől a nyugtató hatású gyógyszerekig. Készítménytől függ, hogy a kívánt hatás elérése előtt mennyi idővel kell beadni. Egyes szereket már 3 nappal korábban el kell kezdeni adagolni. A nyugtató gyógyszert (Sedalin paszta) kb. 30 perccel korábban szükséges beadni, a kívánt hatás előtt, és 2-12 órán keresztül nyugodtak maradnak tőlük az állatok. Sajnos az a tapasztalat, hogy az állatok hamarabb megérzik a vihart, mint ahogy mi észlelnénk és ilyenkor már nehezebb lenyugtatni őket.

Azonban az augusztus 20-ai ünnepséget és a szilveszteri tűzijátékokat előre át tudjuk gondolni és találhatunk rá megoldást.

Azok a gazdák, akiknek kisállata nem jól viseli a tűzijátékot, vihart, a nyugtató hatású gyógyszereket beszerezhetik rendelőnkben.

Elérhetőségünket és rendelési időnket itt találja >>> Kapcsolat

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!