Üdvözöljük!

Mire érdemes figyelnünk, ha kutyát vagy macskát szeretnénk vásárolni?

mire figyeljunk, ha kutyat szeretnénk vásárolni?Mire figyeljünk, ha tenyésztőtől vásárolunk?

Elgondolkodtató, hogy menhelyről fogadjunk be kisállatot. Megmentünk vele egy kutyát vagy egy cicát.

Milyen külső jelekre figyeljünk, ha egészséges kisállatot szeretnénk?

 

Mit érdemes először eldöntenünk?

Először érdemes eldönteni, hogy mindenképpen fajtatiszta (nagyon gyakran fajtisztának mondják tévesen) állatot szeretnénk-e. Ha igen, akkor érdemes elismert tenyészetből, az adott fajtára jellemző genetikai betegségekre szűrt tenyészállatok utódaiból választani. Érdemes ellátogatni a tenyésztőhöz, megnézni az állatokat, így képet kaphatunk az állatok tartási körülményeiről, a tenyésztő és állatai kapcsolatáról. Ha fenntartásaink vannak, vagy valamit gyanúsnak találunk, érdemes másik tenyésztőt is megnézni. Ha sikerült kiválasztani a számunkra szimpatikus egyedet az alomból, a következő lépés a papírok ellenőrzése. Hivatalosan csak úgy kerülhet birtokunkba az állat, ha az adásvétel pillanatában már rendelkezik egyedi azonosítóval, ez a mikrochip. Ez az állat egyedi sorszámmal ellátott oltási könyvében kerül rögzítésre. Az oltási könyv akkor érvényes, ha az azt kiállító állatorvos a könyv belső oldalát bélyegzőlenyomatával, és aláírásával a kiállítás dátuma mellett ellátta. Optimális körülmények között 6 hetesen kapják a kölykök az első oltásukat, két hetes időközönként. Az állatvédelmi törvény értelmében 8 hetes kor előtt nem szabad elválasztani a kölyköket az anyjuktól, tehát nagyjából két oltásnak kellene a könyvben szerepelnie, amikor az új tulajdonoshoz kerül az állat. A könyvben lévő oltások akkor érvényesek, ha a vakcinás fiolákról beragasztott matricákat állatorvos bélyegzőlenyomattal, és aláírással ellátja.

Ha nem fontos a fajtatiszta kisállat, akkor hol érdemes keresnünk?

Ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy fajtatiszta kutyánk legyen, érdemes egy menhelyre ellátogatnunk, könnyen lehet, hogy ott talál ránk négylábú társunk, arról nem is beszélve, hogy megmentünk egy állatot. Mindemellett a menhelyeken megfelelő papírokkal és oltásokkal ellátott kutyák várnak ránk.

Mire figyeljünk cicák esetében?

Cicák esetében is hasonló a helyzet, ha ragaszkodunk valamely fajtához,

Vásároljunk vagy befogadjunk cicát?

 érdemes elismert tenyészetből választani. Ha mindegy milyen fajtájú, akkor könnyebb helyzetben vagyunk, cicáknál nincsenek kötelező (csak ajánlott) oltások, sem chip.

Cél, hogy egészséges legyen a kisállat. Mire figyeljünk?

Mindkét fajnál elmondható általánosságban, hogy próbáljunk élénk, mozgékony, a környezete iránt érdeklődő állatot kiválasztani. Egészséges állatnál a szemek és az orrnyílás körül nincs beszáradt váladék, a hallójáratban minimális fülzsír lehet csupán, a testet fedő szőr fényes, ápolt. A végbél körül szennyezett, összeállt szőr arra utalhat, hogy nem megfelelő bélsarat ürít az állat, ez akár betegség tünete is lehet.

 

Ha szeretne örökbe fogadni vagy vásárolni,

további segítségért keresse fel rendelőnket >>>>> Elérhetőségünk

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!