Üdvözöljük!

Hogyan terjed a szívféreg, hogyan diagnosztizáljuk?

Hogy terjed a szívférgesség?

A szívféreg lárvák a fertőzött szúnyog csípésével kerülnek be a gazda (kutya, macska) szervezetébe. A beoltott lárvák a szövetek közt vándorolva, többszöri vedlés során eljutnak a tüdő ereibe, a jobb szívfélbe, a hátulsó üres vénába, ahol a kifejlett féreg élősködni fog. A kifejlett férgek vérplazmával táplálkoznak. Szaporodásuk során rengeteg apró mikrofilariaval árasztják el a vért, amelyek károsíthatják a fontosabb szerveket, akár máj-, vagy veseelégtelenséget is okozhatnak. Egy újabb szúnyogcsípés során a lárvák bekerülnek a szúnyogba, amiket aztán újabb áldozatába tud fecskendezni.

Hogyan diagnosztizáljuk?

A szív- és bőrférgesség gyakran tünetmentes, kedvencünkön semmilyen változást nem észlelünk. Ezért nagyon fontos, hogy szűrővizsgálatokat végeztessünk kutyánkon.

A betegség kimutatása több lépésben történik. Először is pár csepp vért veszünk a kutyától. Centrifugálás és egy gyors kenetkészítés után mikroszkópos vizsgálattal a mikrofilariak(lárvák) jelenlétét ellenőrizzük. Mivel a szív- és bőrféreglárvák így nem különíthetőek el, PCR vizsgálattal laboratóriumban szükséges tisztázni, milyen fertőzésről van szó. A felnőtt nőstény szívféreg kimutatása egy helyben elvégezhető, Ag gyorsteszttel történik. A felnőtt hím féreg kimutatása nem lehetséges. Maga a  szűrővizsgálat összesen kb. 15 percet vesz igénybe. Ha igazolódik a szívférgesség, szívultrahang és mellkasröntgen készítésével lehet különböző fokozatokba sorolni a betegséget.

A szűrés rendkívül fontos, mivel felnőtt kutyáknál diagnosztizálás nélkül nem kezdhető meg a megelőzés sem, valamint a fertőzés az esetleges műtéti beavatkozások kockázatát is nagyban növeli.

Rendelőnk október hónapban kedvezményesen végzi a szívférgesség szűrést, a teszteket 7,000 Ft helyett 3,500 Ft-ért végezzük.

A teszt elvégzéséhez nem kell időpontot kérni. Keresse fel bármely rendelőnket!

További kérdése esetén a +3620 921 90 93-as számon ér el minket.

Akciónk 2018.10.31.-ig tart.

 

 

 

 

 

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!