Üdvözöljük!

Mi a bőrféreg?

 

 

A bőrféreg főként kutyában élősködő fonalféreg. Latin neve Dirofilaria repens. A féreg lárvája a fertőzött szúnyog csípésével kerül a szervezetbe, ahol a szövetekben való vándorlás és többszöri vedlés során jut el a bőr alatti kötőszövetbe, ahol a felnőtt féreg élősködni fog.

A felnőtt féreg nagy mennyiségű lárvát juttat a vérbe, amit a szúnyogok csípés során felvesznek, és egy újabb gazdába továbbítanak.

A bőrférgesség tünetei lehetnek a bőrben kialakuló göbök, viszkető sebek, szőrhullás, bőrgyulladás. A bőrférgeket gyakran műtét közben mellékleletként találjuk meg.

Ritkán emberben is megtelepedhetnek a bőrféreg lárvái! Így a betegségnek zoonotikus jelentősége is van, tehát állatról emberre is terjedhet.

A vérben keringő bőrféreg- és szívféreg lárvák (mikrofilariak) morfológialaig hasonlóak, ezért elkülönítésük csak egyéb laboratóriumi vizsgálattokkal lehetséges.

 

A szűrés rendkívül fontos, mivel felnőtt kutyáknál diagnosztizálás nélkül nem kezdhető meg a megelőzés sem, valamint a fertőzés az esetleges műtéti beavatkozások kockázatát is nagyban növeli.

Rendelőnk október hónapban kedvezménnyel szeretne segítséget nyújtani, így a szívférgesség szűrés teszteket 7,000 Ft helyett,  3,500 Ft-ért végezzük.

A teszt elvégzéséhez nem kell időpontot kérni. Keresse fel bármely rendelőnket!

További kérdése esetén a +3620 921 90 93-as számon érdeklődhet.

Akciónk 2018.10.31.-ig tart.

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!