Üdvözöljük!

A macskaleukózis egy alattomos betegség – FELV

A betegség világszerte elterjedt, amelyet egy vírus okoz. Fontos tudni, hogy csak macskákat és macskaféléket betegít meg.  A macskák számottevő százaléka fertőzött a vírussal. Gyakrabban fordul elő kijáró cicáknál, mivel a fertőződés fő terjesztője a nyál, de vérrel, orrváladékkal, széklettel, tejjel és vizelettel is terjedhet.

A vírussal fertőződött állatok egy része, kb. 30%-a  legyőzi a betegséget, viszont nagyobb százalékuk vírushordozóvá válik. A vírushordozó állatok egy része mutatja a betegség tüneteit,  egy részük tünetmentes hordozó marad, amely üríti a vírust és fertőzi a többi macskát.  A vírus az immunrendszert és a vérsejteket támadja, ezért a betegség tünetei nagyon változatosak lehetnek, például:

  • láz
  • vérszegénység
  • hányás, hasmenés
  • daganatos elváltozások

A betegség  gyógyíthatatlan, ezért törekedni kell a leucosis megelőzésére!

Mi lehet a megoldás?

Erre létezik védőoltás, amit három  hét különbséggel kétszer kell adni, utána évente kell ismételni. A vírus vérből gyorsteszttel kimutatható. Védőoltást csak egészséges, negatív leucosis gyorsteszt eredményű állat kaphat.

Ha a cica már fertőződött, akkor a cél az, hogy javítsuk az életminőségét különböző immunerősítőkkel, szükség esetén antibiotikumos kezeléssel és jó minőségű táplálékkal.

November hónapban a macska-ivartalanító műtétek mellé egy 4,000 Ft értékű macskaleucosis és macskaaids szűrést adunk ajándékba!

Kedvezményes időszakunk 2018.11.05-11.30-ig tart.

Ivartalanítási műtétre időpontot a +3620 921 90 93-as számon egyeztethet munkanapokon 10 és 18 óra között.

 

 

Rendelőink: Kolozsvári u. 18. és Szent Miklós útja 5/a. alatt találhatók!